

Ett ägardirektiv (eller aktieägardirektiv) är ett bra verktyg för att uttrycka den samlade ägarviljan i ett företag – särskilt i ägarledda eller ägarstyrda bolag. Det ger styrelse och ledning en tydlig bild av ägarnas intentioner på både kort och lång sikt, och fungerar som ett fundament för ansvarsfull styrning och delegering.
När det är väl förankrat blir ägardirektivet en central del i resan från ägarlett till ägarstyrt – ett skifte som i praktiken är avgörande för att strategiarbetet ska få fäste och ansvarsfördelningen bli tydlig.
Historiskt har ägardirektiv ofta tagits fram som ett formalistiskt styrdokument, med fokus på grundläggande bolagsrättsliga principer och ansvarsfördelning. Det har gått snabbt att skriva – men sällan lett till någon djupare förändring.
Assensios övertygelse är att ett sådant synsätt är otillräckligt. Ett ägardirektiv måste vara mer än ett papper: det måste vara resultatet av en process som skapar samsyn, tydlighet och riktning.
Två principer är centrala i Assensios arbetssätt:
Det viktigaste med ett ägardirektiv är inte att det skrivs – utan hur det tas fram.
Genom strukturerade samtal, workshops och webbaserade enkäter utvecklas en gemensam förståelse för vad ägargruppen vill med företaget. Det handlar om att diskutera:
Processen kan ta tid – särskilt i företag där dessa frågor inte tidigare diskuterats strukturerat. Men det är just den här dialogen som lägger grunden för ett fungerande, tillitsfullt samarbete – både mellan ägarna och gentemot styrelse och ledning.
Om ägargruppen är stor, bör en representativ arbetsgrupp driva arbetet, med löpande avstämningar med övriga ägare. Webbaserade verktyg hjälper till att fånga bredden i ägarviljan.
För att ägardirektivet ska bli en verklig katalysator för bolagets utveckling, bör det innehålla mer än formell styrning. Assensio rekommenderar att inkludera övergripande strategiska riktlinjer från ägargruppen – exempelvis:
Det handlar inte om att ta över strategiarbetet från styrelse och ledning – utan om att ge riktning. Ägarnivån ska inte formulera operativa strategier, men den ska ange ramar och prioriteringar som strategiutvecklingen ska utgå ifrån.
När detta lyckas, vågar och vill ägarna släppa taget i det operativa – och därmed stärks hela bolagsstyrningen.
Lika viktigt som innehållet är vad processen skapar: förtroende, tydlighet och riktning. Det blir en naturlig plattform att bygga vidare på – för strategiarbete, för styrelseutveckling och för framtida generationsskiften eller ägarförändringar.
Assensio ser ägardirektivet som ett förändringsverktyg – inte en slutprodukt. Ett sätt att samla ägargruppen, skapa förutsättningar för tillväxt och göra verklighet av ambitionen att vara ett ägarstyrt företag.
Vill du ha exempel på hur ett ägardirektiv ser ut - se separat inlägg på Assensios hemsida som mer detaljerat beskriver hur man skriver ägardirektiv och exempel på hur ett ägardirektiv ser ut:
Exempel på hur ägardirektiv skrivs
Efter att ägardirektivet är att är det ledningens och styrelsens uppgift att operationalisera detta i en användbar strategi framåt för bolaget. Se separat länk om hur detta arbete kan se ut.
Assensio är konsultföretaget som arbetar med ägardirektiv och erbjuder konsulttjänster, rådgivning och konsultstöd för strategiutveckling och bättre bolagsstyrning. Assensio kan agera som konsult och rådgivare för att skriva ägardirektiv, aktieägardirektiv, strategiarbete, utforma bolagsstyrning och ägarstyrning, utveckla styrelsearbete, verktyg för bolagsstyrning etc.